Senin, 09 November 2015

Apa Adakah Alkohol Pusat Rehab?

Apa Adakah Alkohol Pusat Rehab?

Pemulihan adalah bantuan yang ditawarkan kepada seseorang untuk mendapatkan semula tempat masing-masing di dalam masyarakat, tempat yang telah hilang disebabkan oleh penyakit, kecacatan atau ketagihan. Istilah ini membayangkan membantu orang itu untuk mendapatkan kembali kedudukan dalam masyarakat. Ujian besar dalam mendapat ke dalam program pemulihan, secara umum, dan mendapatkan bantuan, khususnya, tidak kira apa masalah satu mungkin ada, adalah mengakui kewujudan masalah ini, manakala, langkah kedua, meminta bantuan.

Fasa terakhir ketagihan adalah ketagihan dadah dan ia mungkin peringkat yang paling sukar seseorang boleh cuba untuk menghilangkan: ia menunjukkan banyak kesedaran diri, semangat yang kuat dan kesungguhan dari pihak pengguna dadah. Walau bagaimanapun, langkah pertama selepas sampai ke peringkat ini adalah ketagihan arak dan, jika seseorang cuba untuk menghalang apa-apa tambahan, ia adalah ketagihan arak seseorang itu perlu bermula dengan.

Sebuah pusat pemulihan alkohol adalah tempat di mana kakitangan khusus menawarkan kedua-dua kaunseling psikologi dan sokongan fizikal untuk membantu anda mengurangkan ketagihan alkohol anda. Dalam pengertian ini, terdapat empat peringkat anda perlu pergi melalui.

Peringkat pertama program ini adalah "rawatan permulaan", di mana kaunselor cuba untuk membawa keluar musuh terburuk anda dalam apa-apa rawatan yang lain: pertentangan dan penafian. Pada mulanya, subjek mungkin berkhemah teragak-agak tentang keperluan apa-apa prosedur atau menafikan masalah itu sendiri. Peringkat seterusnya adalah satu fizikal dan dipanggil "pantang awal", di mana kaunselor akan membantu anda mengenal pasti punca ketagihan anda dan mencari jalan untuk menahan diri dari menggunakan alkohol. Peringkat ketiga ialah "penyelenggaraan pantang" di mana anda diajar bagaimana untuk mengelakkan persekitaran tertentu yang mungkin menggoda anda ke dalam menggunakan arak lagi, bagaimana untuk mengukuhkan kehendak anda, dan lain-lain Dan peringkat keempat adalah "pemulihan maju" yang mengajar anda untuk terpakai dalam semua kehidupan sehari-hari anda belajar di pusat pemulihan alkohol, untuk tidak pernah kembali lagi.

Jadi, seperti yang anda lihat, jika anda menyedari masalah alkohol dan ingin untuk menyelamatkan nyawa anda dan nyawa orang di sekeliling anda, pemulihan alkohol pusat-pusat yang akan membantu anda. Apa yang anda perlu lakukan adalah untuk mengakui kewujudan masalah itu dan membenarkan orang yang khusus untuk membantu anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar