Senin, 09 November 2015

Ketiak berlebihan Peluh - Memahami Terbitan

Ketiak berlebihan Peluh - Memahami Terbitan

Jika anda percaya bahawa anda berpeluh lebih daripada yang diperlukan, daripada persepsi ini sahaja boleh menyebabkan anda untuk mengubah tingkah laku gaya hidup anda untuk berurusan dengan keadaan ini. Oleh kerana peluh berlebihan mempunyai potensi untuk menyebabkan anda rasa malu dalam situasi sosial atau di tempat kerja, kebimbangan yang berterusan bahawa ini boleh berlaku boleh menyebabkan kebimbangan serta tingkah laku mengatasi.

Ketiak peluh yang berlebihan boleh menyebabkan anda untuk membuat pelbagai jenis perubahan dalam hidup anda. Sebagai contoh, anda boleh memilih apa yang anda pakai untuk hari tersebut dengan itu dalam fikiran, "bagaimana jika saya berpeluh berlebihan hari ini?" Oleh kerana keadaan ini memakai pada, ia boleh pergi dari hanya menjadi sumber bimbang untuk menyebabkan mengelakkan. Ini adalah apabila anda memilih untuk tidak mengambil bahagian dalam aktiviti sosial, kedua-dua aktiviti kumpulan serta dua aktiviti orang seperti dating, kerana kebimbangan anda ke atas peluh ketiak berlebihan.

Jadi apakah punca ini peluh ketiak berlebihan dan betapa seriusnya ia? Borang yang kurang biasa tetapi lebih serius ini adalah di mana seseorang pameran berpeluh seluruh badan mereka. Ia tidak terhad kepada hanya ketiak, tangan atau kaki. Keadaan ini merupakan gejala penyakit yang lebih serius seperti masalah tiroid, kencing manis atau jangkitan. Anda boleh mengenal pasti ini bentuk gangguan oleh beberapa ciri-ciri seperti:

- Lewat permulaan (umur pertengahan atau lebih tua)

- Berpeluh simetri

- Kejadian selepas perubahan dalam ubat-ubatan

- Perubahan mendadak dalam corak berpeluh anda

- Peluh berlebihan di seluruh badan pada waktu malam, juga dikenali sebagai "berpeluh malam".

Jika anda mengesyaki anda mempunyai ini bentuk keadaan, anda harus berunding dengan profesional perubatan mengenainya.

Walaupun peluh berlebihan boleh menjadi tanda keadaan perubatan yang serius, berita baik adalah bahawa jika masalah anda adalah terhad kepada bahagian-bahagian tertentu badan anda, seperti ketiak, tangan atau kaki maka ia tidak. Walau bagaimanapun, keadaan ini memberi kesan kepada kira-kira 1-3% daripada penduduk jadi ia adalah satu keadaan yang sangat umum, biasanya bermula semasa kanak-kanak atau remaja anda. Ia mempunyai ciri-ciri berpeluh sama pada kedua-dua belah badan seperti kedua-dua ketiak atau kedua tangan. Walaupun ini bentuk keadaan tidak adalah tanda isu perubatan yang lebih serius, ia masih boleh menyebabkan masalah yang serius dalam kualiti hidup anda dan perlu diambil serius.

Walaupun tidak ada kajian yang muktamad yang memberitahu kita apa yang menyebabkan keadaan ini, bentuk yang lebih biasa ini seolah-olah disebabkan oleh isu kecil dalam sistem saraf badan. Bentuk keadaan boleh dirawat melalui pelbagai kaedah yang terdiri daripada antiperspirants klinikal untuk pembedahan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar