Senin, 09 November 2015

Bagaimana Perubatan Holistik Berbeza Dari Perubatan Tradisional?

Bagaimana Perubatan Holistik Berbeza Dari Perubatan Tradisional?

Perubatan holistik dan tradisional kedua-duanya bertujuan untuk menyediakan penjagaan kesihatan yang optimum sambil mengekalkan badan anda berfungsi pada tahap yang tertinggi. Walau bagaimanapun, kedua-duanya mempunyai pendekatan yang berbeza untuk merawat penyakit ini. Perubatan tradisional menggunakan sains kesihatan moden, kajian saintifik terbaru dan pilihan pembedahan yang berbeza untuk merawat pelbagai masalah kesihatan. Walaupun, mencegah perubatan holistik, memperbaiki dan merawat pelbagai keadaan kesihatan dengan pelbagai pilihan rawatan alternatif yang berkesan. Dalam artikel ini, saya akan menerangkan bagaimana kedua-dua rawatan berbeza antara satu sama lain.

Bagaimana Holistic Medicine Works?

Ia adalah pendekatan rawatan seluruh badan yang boleh berurusan dengan kesihatan emosi, mental, rohani dan jasmani seseorang. Ia terdiri daripada terapi kiropraktik, terapi urutan, akupunktur, latihan terapeutik dan pelbagai terapi integratif manual yang meningkatkan sistem penyembuhan dan membantu badan untuk mencapai fungsi-fungsi badan yang normal dan pergerakan. Seorang pengamal holistik akan melakukan penilaian fizikal terperinci pesakit, menawarkan pelan rawatan alternatif yang akan membantu perjuangan pesakit dengan syarat tertentu serta menggalakkan atas segala rasa kesejahteraan.

Kaedah Perubatan Tradisional

Perubatan tradisional di sisi lain, adalah terdiri daripada ubat-ubatan farmaseutikal yang akan menekan sistem imun semula jadi badan. Ia menggunakan pelbagai prosedur pembedahan untuk mendiagnosis dan merawat penyakit ini. Seorang pengamal tradisional memberi tumpuan terutamanya kepada gejala untuk merawat keadaan kesihatan tertentu. Kemajuan terkini dalam bidang perubatan tradisional telah membuat ia mudah untuk merawat kanser atau penyakit yang merosakkan berkesan. Walau bagaimanapun, rawatan konvensional masih menghadapi kecenderungan seseorang kepada penyakit dan bukan kesihatan keseluruhan.

Perbezaan antara Perubatan Tradisional dan Holistik

Kedua-dua rawatan menangani penyakit dengan cara yang sama sekali berbeza. Sebagai contoh, perubatan tradisi menyatakan penyakit itu dengan menetapkan ubat-ubatan untuk membantu anda menghilangkan keadaan; tanpa merawat punca penyakit tertentu. Walaupun, perubatan holistik bertujuan untuk menyediakan pelbagai kaedah pencegahan untuk menjaga kesihatan fizikal dan mental seseorang dengan menghapuskan punca sebenar penyakit ini.

Perubatan Holistik Merawat Tubuh sebagai Seluruh

Berbeza dengan perubatan tradisional, rawatan holistik merawat ketidakseimbangan fizikal, emosi, rohani, sosial dan alam sekitar, menyebabkan penyembuhan dan menghapuskan penyakit ini. Pendekatan penyembuhan juga boleh mengubah gaya hidup dan tabiat anda untuk mencapai kesihatan yang optimum. Pengamal holistik diagnosis penyakit ini dengan mempertimbangkan manifestasi baki badan.

Kaedah Rawatan Holistik Menggalakkan Rasa Kesejahteraan

Pelbagai kaedah rawatan holistik seperti terapi integratif manual, terapi urutan, terapi kiropraktik, akupunktur dan terapi fizikal adalah bertujuan untuk meningkatkan kesihatan dan kecergasan anda. Kaedah-kaedah rawatan boleh merawat pelbagai penyakit untuk artritis contoh, sakit kepala, migrain, pinggang, leher dan sakit bahu dan sebagainya. Matlamat utama semua rawatan ini adalah untuk membantu melegakan kesakitan dan menggalakkan sistem penyembuhan badan.

Semua dan semua, perubatan tradisional dan holistik, kedua-duanya sama-sama penting, boleh merawat pelbagai penyakit kesihatan dan membantu anda mencapai kesihatan yang optimum. Walau bagaimanapun, kaedah rawatan semulajadi yang maju dan pendekatan yang lembut yang mendalam kini telah membuat perubatan holistik pilihan yang lebih lebih baik bagi kebanyakan orang. Ia bukan sahaja dapat memberi manfaat kesihatan yang maksimum tetapi juga boleh membantu anda mengekalkan keadaan kesihatan minda dan badan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar