Senin, 09 November 2015

Penyembuhan Penghadaman dalam Ayurveda

Penyembuhan Penghadaman dalam Ayurveda

Pencernaan adalah proses di mana setiap perkara lain dalam fungsi badan kita. Jika ia tidak berfungsi pada yang terbaik anda membuka diri untuk senarai keseluruhan masalah kesihatan. Ia juga merupakan metafora untuk apa yang berlaku dalam kehidupan kita, apa yang kita mencerna di peringkat emosi dan spiritual, tetapi itu adalah satu artikel lain secara keseluruhan.

Terdapat beberapa masalah biasa yang merupakan ciri jenis badan tertentu atau, perlembagaan seperti yang dikenali dalam Ayurveda. Terdapat tiga utama badan "jenis" dalam Ayurveda. Bergantung kepada jenis anda, anda mungkin menunjukkan gejala-gejala tertentu apabila terdapat ketidakseimbangan.

Dengan menangkap dan merawat ketidakseimbangan awal, anda boleh mengelakkan masalah yang lebih serius. Apabila gejala telah berkembang kepada "diagnosis" besar-besaran adalah lebih mencabar, tetapi Ayurveda masih menawarkan penyelesaian yang mudah untuk mengubah dan secara semulajadi menyembuhkan masalah.

Tiga gangguan pencernaan yang paling biasa dengan jenis badan Ayurveda:

Jenis Pitta: jenis badan ini cenderung mempunyai terlalu banyak "panas" di dalam badan mereka, dan secara khusus saluran penghadaman. Mereka mengalami ulser dan penyakit refluks asid. Malangnya di kaunter dan preskripsi ubat-ubatan hanya membuat masalah lebih buruk dengan menutup pencernaan enzim yang diperlukan oleh badan. Makanan dihadamkan duduk dalam saluran pencernaan dan bertukar "masam" menyebabkan gejala-gejala yang tidak menyenangkan.

Kursus terbaik tindakan adalah untuk melakukan yang lembut, diselia program pembersihan yang menggabungkan penyejukan makanan dan herba. Apabila toksin terkumpul dikeluarkan tisu boleh sembuh, nafas baru, dan dipulihkan kepada normal.

Vata Jenis: cenderung untuk mengalami sembelit, gas dan kembung. Walaupun ini mungkin tidak kelihatan seperti lebih sedikit daripada sekadar kesulitan yang boleh membawa kepada keletihan kronik, artritis reumatoid dan sistem imun yang secara umumnya lemah, meninggalkan jenis badan ini terbuka kepada pelbagai jangkitan yang kerap dan banyak dan masalah autoimun.

Kursus terbaik ketidakseimbangan Vata penyembuhan seperti ini adalah untuk makan makanan yang menjadi semakin panas dan lembap dan untuk menjauhkan diri dari makanan kering dan astringen. Kekeringan pada jalan kolon toksin ketinggalan bukannya dikeluarkan. yang terkumpul membina membawa kepada gas dan kembung dan kemudian penyakit yang lebih serius yang dinyatakan di atas.

Jenis Kapha: Jenis badan ini mengalami pencernaan perlahan dan mukus terkumpul di dalam paru-paru dan saluran penghadaman. Untuk tidak mengetahui dan tidak curiga jenis Kapha mereka tidak boleh menyambung cabaran kesihatan mereka untuk penghadaman mereka kerana mereka sering tidak sedar bahawa mukus yang mengganggu fungsi normal saluran pencernaan mereka. Tetapi sama seperti mukus berat yang membuat bernafas sukar apabila anda mempunyai sejuk, mukus di dalam kolon benar-benar merosakkan kesihatan dan melambatkan pencernaan anda.

Untuk jenis kapha ini boleh membawa kepada obesiti, penyakit jantung, kencing manis, dan edema. Kursus terbaik tindakan untuk jenis badan ini adalah program pembersihan yang mengambil kesempatan daripada pemanasan dan rempah pedas dan makanan untuk kurus dan mengeluarkan mukus. Setelah dikeluarkan penyembuhan boleh berlaku dan pembalikan gejala-gejala lain adalah tidak lama lagi untuk diikuti.

Ayurveda menawarkan penyelesaian yang paling semulajadi untuk penyembuhan gangguan pencernaan dan bukan ju meliputi mereka atau membuat mereka lebih buruk dengan ubat-ubatan preskripsi.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar