Senin, 09 November 2015

Apa EFT?

Apa EFT?

EFT - atau Teknik Kebebasan Emosi - adalah satu kaedah yang direka untuk melepaskan caj emosi negatif dari badan. Ingat kali terakhir anda berasa teruja, bagaimana perasaan yang memberikan anda banyak tenaga, bagaimana anda rasa bermotivasi dan bersemangat? Itu satu contoh daripada tuduhan emosi yang hebat untuk telah disimpan di dalam badan anda - setiap kali anda mencari situasi yang sama dengan yang dirangsang keseronokan yang, anda rasa semua keseronokan itu lagi dan banyak lagi.

Sebaliknya, bagaimanapun, berfikir tentang masa yang terakhir yang anda takut dengan sesuatu - mungkin berjalan kaki sunyi melalui jalan pintas dalam perjalanan pulang, atau bunyi di luar pada waktu malam. Ingat bagaimana hati anda ditumbuk, nafas anda dipercepat dan mungkin tapak tangan anda mula berpeluh? Itu satu contoh daripada tuduhan emosi negatif - dan ia adalah salah satu bahawa sistem anda juga ingat dan mengeluarkan semula setiap kali anda berada dalam situasi yang sama.

Salah satu cara kita belajar dengan cepat dan dengan baik adalah berdasarkan kepada keupayaan badan kita untuk mengaitkan kenangan dengan sensasi fizikal - bau lavender, sebagai contoh, mungkin membawa anda segera kembali ke bilik hadapan nenek anda. Bagaimana anda rasa tentang nenek anda menjadi yang berkaitan dengan bau lavender. Ini bagus untuk memberi amaran kepada kita tentang bahaya hadir - bau gas, sebagai contoh, bermakna keluar dengan pantas! Walau bagaimanapun, kemudahan ini untuk pembelajaran bawah sedar kadang-kadang boleh membawa reaksi tidak begitu berguna.

Bayangkan, jika anda akan, keadaan lama dahulu apabila kanak-kanak memberikan persembahan di dalam kelas sekolah rendah. Pembentangan pergi benar-benar baik ... sehingga sesuatu berlaku - prop adalah teratur yang salah supaya anak memungut perkara yang salah, atau lebih teruk lagi, jatuh ia! Semua kanak-kanak mula ketawa, kanak-kanak pergi merah, kehilangan tempat mereka, mula jatuh tersandung kata-kata ... dan akhirnya berjalan keluar dari bilik itu menangis.

Sekarang bayangkan kanak-kanak itu sama seperti orang dewasa yang mempunyai untuk memberikan persembahan kepada rakan-rakannya. Semakin hampir tiba masanya apabila persembahan itu perlu diberikan, lebih saraf orang yang menjadi, sehingga hari persembahan masanya. Berbekalkan kad kunci, PowerPoint dan pasukan yang digerudi, memberi persembahan adalah penyeksaan tulen dari awal hingga akhir seperti orang ini berkurangan, caj emosi ditinggalkan dalam tubuhnya daripada pengalaman persembahan sekolah rendah.

Dan ia menjadi lebih teruk. Setiap kali orang itu hendaklah memberikan persembahan, emosi menjadi lebih sengit, berpeluh lebih sedalam-dalamnya, sehingga akhirnya dia merasa lumpuh oleh pemikiran semata-mata memberi persembahan.

EFT menggunakan teknik menoreh - atau algoritma - untuk melepaskan tuduhan tersebut emosi merisaukan disimpan di dalam badan. Ia adalah satu cara untuk fizikal menangani sensasi fizikal badan kita menghasilkan tindak balas kepada emosi yang kuat. Khususnya, EFT adalah besar untuk melepaskan emosi yang kuat unexpressed.

Teknik menoreh melibatkan mengetuk perlahan-lahan pada tempat-tempat tertentu di muka, bahagian atas badan dan tangan, sambil berfikir tentang peristiwa-peristiwa tertentu di mana emosi itu telah, atas apa jua sebab, tidak dinyatakan sepenuhnya. Peristiwa-peristiwa ini boleh jadi semudah sebagai persembahan yang diberikan pada sekolah rendah atau kompleks seperti PTSD (Gangguan Stres Pasca Trauma).

Dengan contoh persembahan kami di atas, pengamal akan mengambil sedikit orang yang demi sedikit melalui pengalaman yang asal, mengetuk keluar setiap emosi kerana ia timbul, meninggalkan penyampai kami dengan calon yang bersih yang dapat dijadikan asas tindak balas emosi kepada persembahan pada masa hadapan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar