Senin, 09 November 2015

Sakit kronik - Bagaimana Therapists Fizikal Boleh Bantu

Sakit kronik - Bagaimana Therapists Fizikal Boleh Bantu

Aduan sakit kronik biasanya berlaku disebabkan oleh beberapa penyakit dan gangguan. Ia adalah ketidakselesaan berterusan yang melangkaui tempoh penyembuhan yang diharapkan. Ia boleh bertahan selama beberapa minggu, bulan, malah bertahun-tahun dan boleh membawa kepada masalah yang teruk kepada pesakit. Pengurusan kesakitan yang berkesan adalah penting dalam merawat penyakit kronik yang biasa.

Terapi fizikal adalah salah satu penyelesaian pengurusan kesakitan terbaik untuk sakit kronik yang melibatkan penyembuhan, pencegahan dan pemulihan kecederaan atau kurang upaya. Ia membantu mengurangkan kesakitan, menggalakkan proses penyembuhan dan memulihkan pergerakan badan yang hilang. Seorang ahli terapi fizikal yang khusus menyediakan penilaian fizikal terperinci pesakit untuk mengurangkan aduan sakit kronik. Artikel ini akan menerangkan peranan ahli terapi fizikal dan contoh bagaimana ia boleh membantu pesakit menangani sakit kronik.

Jurupulih fizikal - Membantu Pesakit Mengatasi Sakit Kronik

Sakit kronik banyak boleh menjejaskan aktiviti harian anda, jadi ia adalah penting untuk berkesan menangani keadaan ini untuk mencapai matlamat peribadi anda. Seorang ahli terapi fizikal bekerja di sebuah pendekatan rawatan pelbagai disiplin dan menyediakan pelan rawatan untuk menguruskan ketidakselesaan anda. Selepas penilaian fizikal terperinci, dia akan dapat menyesuaikan pelan rawatan untuk merawat keadaan anda. Beliau menyediakan pelbagai rawatan pilihan termasuk urut terapi, latihan melegakan kesakitan, terapi manipulasi, regangan dan pengukuhan latihan, berkekalan dan latihan fleksibiliti dan terapi manual. Dengan mempertimbangkan jenis dan corak pergerakan badan anda, ahli terapi fizikal akan mengesyorkan anda sakit pilihan rawatan yang betul yang berkesan boleh berurusan dengan syarat tertentu.

Physical Therapist melegakan sumber Sakit kronik

Seorang ahli terapi fizikal boleh mengurangkan sumber kesakitan seperti osteoartritis, fibromyalgia, sakit kepala, artritis reumatoid, sakit neuropathic dan sakit pinggang. Dia memohon perlahan, lembut dan kecil pergerakan badan untuk berehat badan anda, meningkatkan peredaran darah dan melepaskan ketegangan otot. Dengan cara ini, pengamal anda sangat boleh membantu anda untuk merawat sakit kronik.

Latihan terapeutik untuk Penyakit Kronik

Terdapat pelbagai latihan terapeutik yang boleh memainkan peranan yang besar dalam mengukuhkan badan anda serta membantu anda menangani masalah-masalah sakit kronik. Pengamal anda akan dapat membantu anda dengan pengurusan kesakitan dengan menyediakan regangan, pengukuhan dan latihan melegakan kesakitan. Senaman ini ketara boleh meningkatkan daya tahan dan kekuatan otot serta meningkatkan kestabilan dan fleksibiliti dalam otot dan sendi. Sesungguhnya, seorang pengamal fizikal akan membantu anda mengekalkan keupayaan untuk bergerak dan memulihkan fungsi badan yang normal.

Terapi Urut untuk Pain Management

Terapi urut adalah satu lagi teknik pengurusan kesakitan yang boleh menangani keradangan, kekejangan, kesakitan, kekejangan otot dan ketegangan otot kronik. Pengamal anda akan memberikan tekanan langsung dan geseran ke kawasan terjejas untuk melepaskan ketegangan daripada tisu lembut, ligamen dan otot. Ini akan membawa kepada menyembuhkan badan itu sendiri dan membantu melegakan kesakitan.

Dengan menyediakan terapi manipulatif, terapi urutan dan senaman terapeutik, ahli terapi fizikal sangat boleh membantu anda berurusan dengan aduan sakit biasa. Oleh itu, pengamal anda boleh membetulkan tabiat tidak wajar, meningkatkan pergerakan badan dan fungsi dan membantu anda kembali ke aktiviti kehidupan seharian.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar